Învățare peer-to-peer la locul de muncă în 5 pași

În vremuri de digitalizare, învățarea a căpătat un sens complet nou pentru companii. Pentru a permite angajabilitatea și munca durabilă în domeniul resurselor umane, managerii de resurse umane trebuie, înainte de toate, să promoveze învățarea pe tot parcursul vieții. Dar cum funcționează învățarea digitală în companie și cum poate sprijini eficacitatea și sustenabilitatea dezvoltării personalului? În această postare, aruncăm o privire mai atentă Învățare de la egal la egal, un model de învățare colaborativă. Învățarea peer-to-peer înseamnă învățarea la nivelul ochilor. Angajații unei companii învață unii de la alții și se educ reciproc. În acest fel, învățarea peer-to-peer promovează învățarea pe tot parcursul vieții și dezvoltarea ulterioară eficientă și durabilă pentru toți angajații.

Ce este învățarea peer-to-peer nu este atât de ușor de spus. Literatura de specialitate prezintă o întreagă junglă de termeni: învățare între egali, educație între egali, educație și învățare P2P, sprijin de la egal la egal, consiliere între egali, mediere între egali, ajutor de la egal la egal, învățare de la egal la egal și așa mai departe.

În toate variantele, următoarele Caracteristici menționat din nou și din nou:

învăţarea între egali

Învățarea de la egal la egal la egal la egal se întrerupe cu vechile imagini ale învățării conform motto-ului: „Formatorul este în față, angajații ascultă”. În schimb, se aplică „învățarea cu și de la celălalt”. Toți cei implicați sunt chemați să se implice, să-și asume temporar rolul de furnizor de cunoștințe – și apoi să-l părăsească din nou.

Sunt posibile diferite setări:

  • Învățare voluntară și auto-dirijată: exemple implementate pe YouTube, Barcamps sau în grupuri autonome, cum ar fi Learning Out Loud.

  • Învăța de la Multiplicator: interior: Multiplicatorul are acces la grupul de învățare prin ceva ce au în comun, cum ar fi un fundal cultural comun, experiență comună, limba etc.

  • colegii ca „curea de transmisie”: În situații speciale, antrenorul nu are deseori credibilitate față de grupul țintă. Sensul unui peer acolo este cel al curelei de transmisie.

Învățare bazată pe sarcini

Încă din 1916, John Dewey scria în „Democracy and Education” că „cunoștințe prin experiență este creat și nu transmis prin memorare.” Găsim acest gând astăzi în formulări precum „stilul de învățare bazat mai degrabă pe semnificație decât pe reproducere„.

În practică, această „învățare împreună despre problema reală” poate arăta astfel: angajații fac schimb de idei cu colegii despre subiecte dificile și controversate.

„Toată educația autentică se realizează prin experiență.”
„Educația nu este o chestiune de „a spune” și a fi spus, ci un proces activ și constructiv.”

(John Dewey, filosof și educator american)

Învățarea ca proces activ

Învățarea de la egal la egal se dezvoltă prin implicarea tuturor celor implicați și asumarea responsabilităților pentru succesul învățării reciproce. The interactiune in grup este un element de bază al învățării de la egal la egal la egal.

În societatea cunoașterii, cunoștințele odată dobândite nu te duc departe. Mai degrabă, trăim din rezolvarea constantă a unor probleme noi, necunoscute. Învățarea pe tot parcursul vieții este cuvântul la modă. Este important să se dezvolte competențe adecvate și să se cultive caracteristici, inclusiv:

Învățarea peer-to-peer promovează acest set de abilități.

  • Acesta deschide accesul la cunoștințele și expertiza membrilor unei organizații.

  • Este ieftin și poate fi implementat de orice organizație

  • De asemenea, promovează abilitățile sociale, comunicarea și rețelele interne.

În practică, învățarea peer-to-peer s-a dovedit a fi un mijloc eficient de dezvoltare a personalului. În același timp, este evident să colectăm cunoștințele colegilor și să discutăm între ei în vederea unei noi sarcini.

Maureen O’Neil, pe atunci președinte al Centrului Internațional de Cercetare pentru Dezvoltare Canada, explică într-o prefață:

Experiența noastră a demonstrat că aceasta este o modalitate eficientă de transmitere a cunoștințelor într-o gamă largă de grupuri sau regiuni. Învățarea între egali, bazată pe dovezi generate în comun, este, de asemenea, un mijloc eficient de a construi capacitatea și de a promova excelența științifică. Corpul de cunoștințe pe care îl generează este un instrument puternic pentru dezvoltarea unei politici bazate pe dovezi.”

Model 70/20/10

Acest lucru oferă o indicație a potențialului învățării prin cooperare sau al învățării între egali pentru dezvoltarea personalului Model 70/20/10. După aceea, oamenii învață să:

  • 70 la sută experiență și practică în timpul îndeplinirii sarcinii.

  • 20 la sută prin alte persoane, colegi, prin networking.

  • 10 la sută prin educație formală.

Învățarea de la egal la egal poate eșua dacă cei implicați transmit semi-cunoștințe sau își asumă rolul de profesor din obișnuință. Adaptând după Kelly Palmer, Chief Learning and Talent Officer, vă recomandăm următoarele Pași pentru un proiect de succes de învățare între egali:

1. Moderator: a desemna

Un proiect de învățare între egali beneficiază de o persoană fixă ​​de contact. Acolo unde nimeni nu se simte responsabil, se destramă repede. Moderatorul acționează ca o adresă fixă ​​pentru întrebări și ține grupul unit. El sau ea ar trebui să se vadă ca un facilitator al procesului și al dialogului.

Structura învățării între egali este mai mult orizontală decât ierarhică. Cu toate acestea, este important ca un partid neutru, nu liderul echipei, să susțină măsura, astfel încât aceasta să rămână pe curs. În mod ideal, această persoană are experiență ca moderator. Ea ar trebui să organizeze sesiuni, să țină toată lumea informată, să conducă conversații și să mențină o atmosferă pozitivă pentru ca participanții să învețe și să pună întrebări.

2. Creați un mediu de învățare sigur

Proiectul nu trebuie condus sau controlat de superiori. Nivelul ochilor este important pentru o discuție deschisă. Toată lumea ar trebui să poată contribui cu întrebări, idei și cunoștințe fără să se simtă conștienți de sine.

Învățarea între egali funcționează numai atunci când participanții se simt suficient de în siguranță pentru a-și împărtăși gândurile, experiențele și întrebările. Trebuie să fii suficient de deschis și empatic pentru a accepta o contribuție constructivă și, de asemenea, să ai curajul de a oferi feedback sincer.

Pentru a crea un mediu sigur, stabiliți reguli de bază. Câteva sugestii: Confidențialitatea trebuie păstrată; Feedback-ul trebuie înțeles ca un gest generos care trebuie întotdeauna returnat cu recunoștință; participanții ar trebui să exerseze empatia și să se pună în locul celeilalte persoane; iar participanții nu ar trebui să fie niciodată batjocoriți sau jenați pentru că vorbesc în fața colegilor lor.

3. Concentrați-vă pe situații realiste

Dacă este posibil, sesiunile ar trebui să se concentreze pe probleme reale care trebuie rezolvate. Oamenii sunt mai dispuși să participe, să învețe și să dobândească noi abilități atunci când sunt necesare pentru a rezolva o anumită provocare.

4. Încercați și variați metodele

Învățarea de la egal la egal nu este legată de nicio metodă. Dacă discuția comună arată că un curs sau un seminar clasic este corect, atunci acesta este următorul pas. O combinație de evenimente formale și informale, instruire la locul de muncă, mentorat și coaching sau chiar auto-învățare cu discuții asupra rezultatelor în grup se dovedește, de obicei, a fi cel mai eficient.

5. Încurajați crearea de rețele

Pentru ca proiectul să demareze, angajații trebuie să poată lua legătura între ei. Compania este obligată să creeze oportunități adecvate de învățare socială.

Ajută la construirea de rețele sociale de învățare și la organizarea de evenimente de networking în care oamenii pot discuta domeniul lor de expertiză. Ar trebui să înființați grupuri de studiu care se întâlnesc regulat pentru a discuta idei. Unele organizații construiesc campanii la nivel de companie pentru a implica toate părțile interesate.

O activitate peer-to-peer bine concepută este o completare valoroasă a activităților de formare mai tradiționale. Echipa ta va dezvolta în mod durabil abilități și va construi relații care să le permită angajaților să aplice abilitățile pe care le-au învățat în munca lor de zi cu zi.

În discuția despre dezvoltarea competențelor, feedback-ul duce de obicei la o existență întunecată. Este mult prea strâns asociată cu ideea de critică și mustrare. Dar această viziune este prea îngustă: feedback-ul poate fi, de asemenea, pozitiv și ajută la clasificarea și îmbunătățirea propriilor gândiri și acțiuni.

Dar indiferent dacă este afirmativ sau nu: învățarea prin cooperare fără feedback reciproc este greu de imaginat. Cu atât mai important este să corectezi o imagine eventual distorsionată și să exersezi un stil de comunicare constructiv, față în față. Cu câteva sfaturi dovedite, puteți obține feedback de la colegi și puteți stabili o cultură de feedback pozitiv.

About admin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *