Ce este cloud computing? Cum functioneaza? Ce beneficii?

știi ce Facebook, Gmail, Yahoo, Disney, Amazon, Tinder, Netflix, Instagram și mii de alte platforme au în comun? Toți folosesc cloud computing.

Când vorbim despre ideea de a accesa diverse servicii și fișiere fără a fi nevoie să instalați sau să transferați fișiere pe computer, ci doar folosind internetul, ne referim la conceptul din spatele așa-numitului cloud computing.

În acest articol vom înțelege conceptul din spatele cuvântului cloud computing, cum funcționează și care sunt caracteristicile sale pentru viața noastră. Și vom vedea în continuare care sunt beneficiile sistemului de cloud computing, care a revoluționat era digitală.

Ce este cloud computing?

Putem defini cloud computing ca furnizarea de servicii de calcul la cerere prin internet.

Cloud computing funcționează pentru toate publicurile, de la cei mai simpli utilizatori de internet până la companiile mici, mijlocii și mari, care au nevoie din ce în ce mai mult să folosească serviciile de cloud computing pentru a crește, a crește veniturile și a reduce costurile.

Acest lucru se datorează faptului că cloud computing este livrarea de resurse de tehnologie a informației la cerere prin internet. Și cum interferează în viața de zi cu zi a unei companii, de exemplu. Ei bine, în loc să cumpere, să dețină și să întrețină centre de date și servere fizice, afacerea ta poate accesa servicii tehnologice, cum ar fi capacitatea de calcul, stocarea și bazele de date, în funcție de necesități, folosind un furnizor de cloud.

Această alegere strategică tinde să genereze economii semnificative de resurse, pe lângă alte avantaje despre care vom vorbi mai târziu.

Dar utilizarea sa nu se limitează la lumea corporativă. De fapt, nu ne putem imagina lumea de astăzi fără să ne gândim la modul în care cloud computing este instalat în fiecare parte a vieții noastre, cum ar fi utilizarea e-mailului sau a foilor de calcul online sau utilizarea serviciilor de găzduire și sincronizare a fișierelor, cum ar fi Dropbox sau Google Drive. .

Cum funcționează cloud computing?

Să ne gândim la o situație: tocmai ai făcut o călătorie în Franța și acolo ai făcut zeci și sute de videoclipuri și fotografii la rezoluție foarte mare. La sosirea dintr-o călătorie, și-a dat seama că computerul său nu avea suficientă memorie sau spațiu pentru a stoca aceste fișiere în mod eficient și în siguranță.

Care este soluția găsită pentru a rezolva această problemă?

Folosind un serviciu precum Google Photos, care îți va stoca fișierele în mod eficient și în siguranță, iar tu le vei putea accesa atâta timp cât ai acces la internet, întrucât sunt stocate în cloud, adică pe internet. Acesta este modul în care funcționează cloud computing.

Stocarea acestuia în cloud vă va asigura că fișierele dvs. nu depind de spațiul de pe computer și, în consecință, nu depind de starea computerului. Fișierele care sunt păstrate doar pe un computer, de exemplu, depind de funcționarea acestuia. Dacă computerul se defectează, nu mai funcționează, fișierele au dispărut.

Acesta este unul dintre cei mai mari diferențieri ai cloud computing-ului: garantează durata de viață a fișierelor sau a datelor dvs. sau a sistemelor dvs. corporative, indiferent dacă dețineți un computer sau centre de date.

Cloud computing și lumea corporativă

Până acum am vorbit despre modul în care cloud computing ne avantajează viața de zi cu zi, prin utilizarea serviciilor de e-mail precum Gmail, care vă oferă un spațiu pentru a stoca fișiere, sau prin utilizarea unei foi de calcul online sau prin consumul de servicii. precum Netflix, Spotify, Facebook, Instagram, printre altele.

Cu toate acestea, gândindu-ne la universul corporativ, cloud computing-ul a revoluționat o mare parte din industrie, ca să nu spunem toată.

Sectoare precum agricultura, finanțele, comerțul cu amănuntul, sănătatea și multe altele, beneficiază de utilizarea cloud computing-ului pentru a crește, a se dezvolta solid și, mai ales, pentru a crește veniturile și a reduce costurile.

aplicații de cloud computing

Vorbim despre sectorul sănătății care beneficiază de cloud computing, iar acest lucru se întâmplă, de exemplu, atunci când folosesc cloud-ul pentru a dezvolta tratamente mai personalizate pentru pacienții lor.

Companiile de servicii financiare, de exemplu, folosesc cloud-ul ca bază pentru a detecta și a preveni frauda în timp real, generând mai multă securitate pentru companii și clienții acestora.

Fiecare companie, fie că este publică sau privată, mică sau mare, utilizează sistemul de cloud computing pentru a rămâne competitivă și de încredere.

Putem defini câteva aplicații pentru cloud computing:

 • Servicii de e-mail gratuite sau cu plată;
 • Stocare fotografii și fișiere;
 • Managementul bazei de date;
 • Testarea și dezvoltarea aplicațiilor;
 • Servicii de streaming precum Netflix, Amazon Prime, Spotify;
 • Managementul relatiilor cu clientii (CRM);
 • Backup de fișiere și recuperare în caz de dezastru;
 • Servicii de stocare, gazduire si server;
 • Editarea documentelor partajate, în timp real.

Ce beneficii are cloud computing

În zilele noastre este imposibil să ne imaginăm lumea fără utilizarea cloud computing-ului. Cu toate acestea, cu puțin peste 10 ani în urmă lumea a trăit fără existența ei și tocmai de aceea putem compara aceste lumi și evidenția avantajele utilizării lor.

reducerea costurilor

Primul avantaj major al cloud computing este reducerea costurilor.

Imaginați-vă că aveți o companie și aceasta intenționează să dezvolte un nou sistem de management al clienților. În loc să fie nevoie să înființezi o întreagă infrastructură IT și să angajezi profesioniști pentru a menține activ acest sistem, poți pur și simplu să angajezi, cu ajutorul unui profesionist, toată această structură necesară în cloud, fără a avea nevoie de un spațiu fizic sau de logistică pentru a o face. functioneaza.

Nu va trebui să vă faceți griji cu privire la probleme precum securitatea, întreținerea, cheltuielile cu defecte ale componentelor, deoarece serviciul contractat are deja un sistem cu toate aceste cerințe îndeplinite.

Astfel, vă puteți concentra pe ceea ce are cu adevărat nevoie compania dumneavoastră, adică perfecționarea produselor și îmbunătățirea calității serviciilor oferite, în loc să cheltuiți timp și mulți bani pentru a construi o infrastructură fizică care astăzi este inutilă.

Acesta poate fi considerat cel mai mare avantaj al cloud computing și a permis multor companii mici să se dezvolte sistematic.

Scalabilitate

Am spus deja că reducerea costurilor este marele avantaj al cloud computing-ului, dar un alt avantaj pe care îl putem evidenția este posibilitatea nelimitată de scalabilitate.

Ca aceasta? Aceasta înseamnă că nu există limite pentru creștere. Compania ta poate incepe sa contracteze servicii care sa raspunda cererii tale actuale, dar in orice moment, fara prea multa birocratie, poti creste utilizarea acelui serviciu, sau il poti diminua, in functie de utilizarea sau cresterea acestuia.

Să ne imaginăm că deții o companie de vânzări și că site-ul tău are vârfuri foarte mari de acces într-o anumită perioadă a anului, precum Crăciunul sau Black Friday. Având în vedere acest lucru, puteți crește serviciile pe care le utilizați, cum ar fi serverele de găzduire pentru site-ul dvs., în aceste perioade specifice și puteți reveni la normal în alte perioade ale anului, plătind doar sumele echivalente.

In acest fel, nu faci cheltuieli inutile precum achizitii suplimentare si achizitii de echipamente gandindu-te la un moment anume, ci ca dupa aceste momente aceste achizitii vor fi nefolosite si cu siguranta aceste echipamente isi vor pierde din functie.

Securitate

Un alt mare avantaj este securitatea, un factor esențial pentru ca o companie să poată genera o creștere durabilă și solidă. Cheltuielile pe care o afacere, indiferent de dimensiune, le va cere în materie de securitate sunt foarte mari și angajarea unei întregi structuri care să garanteze securitatea datelor dumneavoastră va genera costuri foarte mari.

Prin utilizarea cloud computing, compania reduce costurile și crește securitatea, deoarece serviciile responsabile au deja know-how în securitate care garantează sănătatea datelor sale de afaceri și, mai presus de toate, permite echipei sale să se concentreze doar pe producție, generând o mare securitate. pentru afacere.

Alte avantaje ale cloud computingului:

 • Viteză mult mai mare de conexiuni și schimb de date;
 • Globalizarea relațiilor corporative;
 • Productivitate mai mare în studii și muncă, deoarece nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la structura necesară pentru a vă menține;
 • Fiabilitate mult mai mare în stocarea datelor și informațiilor în cloud, în comparație cu locațiile fizice.

Concluzie

Cloud computing poate fi chiar un termen care pare a fi foarte complex de înțeles, dar când ne uităm în profunzime ne dăm seama că, pe lângă faptul că este simplu, devine ceva pe care îl cunoaștem prin osmoză, adică prin folosirea noastră zilnică.

Utilizarea cloud computing-ului poate fi văzută în multe dintre lucrurile noastre de zi cu zi, din momentul în care mergeți să vă citiți e-mailurile, până în momentul în care stocați fotografiile evenimentului respectiv pe serviciul foto Google. , sau Amazon sau Microsoft.

About admin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *