ce concepte, caracteristici și cum să se pregătească?

Pentru a cunoaște mai bine ce este VUCA, să ne întoarcem puțin înapoi. VUCA este un cuvânt care s-a născut în vocabularul militar american în anii 1980/1990 și care a tradus situația soldaților săi pe frontul de război, care putea fi caracterizată la acea vreme drept volatilă, incertă, complexă și ambiguă.

De fapt, pentru un soldat american din Războiul din Golf sau din Invazia Irakului, acești termeni nu numai că aveau sens, ci reprezentau pe deplin sentimentul fiecărui soldat și trupă.

Odată cu globalizarea, modernizarea tehnologică și transformarea relațiilor interumane și a relațiilor de muncă, acest termen a fost folosit și pentru a defini momentul unui alt tip de război care a fost proeminent în ultimele decenii: războiul corporativ.

Acest lucru s-a întâmplat atunci când managerii au început să realizeze că planificarea strategică mai tradițională nu mai reușește să prezică scenariile existente, deoarece acestea se schimbau în fiecare secundă.

În acest articol vom înțelege conceptul din spatele acestui acronim, pe lângă prezentarea caracteristicilor acestuia și finalizarea sugerării de schimbări și îmbunătățiri pentru ca companiile să se poată adapta acestei noi lumi, pregătindu-se să iasă în evidență pe această piață contemporană sălbatică.

Înțelegerea conceptului de VUCA

Înainte de a intra în literele propriu-zise care alcătuiesc acronimul VUCA, îl putem înțelege în linii mari ca pe un concept care se bazează pe strategii gândite într-un moment în care se pot produce mari schimbări de la o zi la alta.

Acest moment este cel actual, plin de incertitudini, atât în ​​domeniul economic și corporativ, dar și în cel social și politic. Totul influențează și asta vom vedea mai jos.

Acronimul VUCA

  • VOLATILE (Volatilitate)
  • INCERTITUD (Incertitudine)
  • COMPLEX (Complexitate)
  • AMBÌGUO (ambiguitate)

Volatil

Când vorbim despre o lume volatilă, ne referim la viteza cu care se întâmplă lucrurile în zilele noastre, într-un scenariu în care oamenii și companiile nu se opresc niciodată, telefoanele mobile sunt active 24 de ore din 24 și schimbări în lume, sociale și corporative, au loc la fiecare al doilea.

Dacă înainte radioul avea nevoie de zeci de ani pentru a ajunge la milioane de utilizatori, în zilele noastre o aplicație precum Instagram sau Tik Tok durează luni, chiar zile. Lumea s-a schimbat și atât indivizii, cât și companiile trebuie să se adapteze la volatilitatea acestui nou scenariu.

Trăim vremuri lichide și nimic nu a fost făcut să reziste. Cu această idee, sociologul contemporan Zygmunt Bauman a introdus lumea în această nouă eră în care trăim. Înțelegerea gândirii lui Bauman este un punct de plecare foarte strategic pentru ca companiile să se poată regăsi și să se dezvolte în acest context actual, în care schimbările au loc foarte rapid pe piață.

Incert

Incertitudinea este unul dintre cei mai mari dușmani ai planificării, iar conceptul VUCA a făcut ca această lume plină de incertitudini de pe piața corporativă să fie mai evidentă pentru noi, unde o decizie strategică de astăzi poate fi distrusă a doua zi din cauza unor schimbări economice.

Tot ce știm sigur este contestat și este suficient să observăm societatea pentru a ne da seama: jurnalismul este incert, institutele de cercetare, la fel. Dacă înainte era mai ușor de proiectat victoria unui candidat la președinție, astăzi nu mai este.

Iar de vină nu sunt doar institutele de cercetare, ci societatea însăși, care este mai volatilă și mai incertă.

Complex

Universul este conectat în zilele noastre, totul este conectat, iar acest context oferă situații și scenarii mai complexe pentru a înțelege și a acționa (sau a reacționa).

Scenariul pieței este din ce în ce mai complicat și nicio decizie corporativă nu ar trebui luată în mod izolat, tocmai din cauza acestei interconexiuni pe care fiecare zonă o are cu altele, iar toate aceste zone împreună au și conectivitate cu restul lucrurilor din lume.

Trăim într-o lume împletită, care decurge din ideea că obținerea de răspunsuri la problemele lumii corporative este din ce în ce mai dificilă, și nu pentru că aceste răspunsuri nu există, ci pentru că astăzi există mai multe răspunsuri posibile și corecte.

Ambiguu

Da, trăim într-o lume ambiguă și contradictorie, iar acesta este unul dintre conceptele cheie pentru a înțelege lumea VUCA. Există nenumărate scenarii posibile pentru a atinge un scop sau pentru a rezolva o problemă, iar toată această încurcătură de posibilități face lumea mai ambiguă.

Există o lipsă de claritate atât în ​​lumea corporativă, cât și în universul lucrurilor, ceea ce face mult mai dificil să reacționezi la probleme, deoarece, de regulă, trebuie să ne confruntăm în orice moment cu situații complet noi, iar rezoluțiile lor trebuie gândite. din cadrul acestei perspective.

Caracteristicile VUCA

Gândirea la lumea corporativă actuală ajunge să fie o modalitate de a arăta caracteristicile conceptului VUCA.

Trăim într-o lume în care companiile se nasc și mor cu o viteză nemaivăzută până acum.

La fel ca este mult mai usor sa incepi o afacere, ajunge sa fie mult mai greu sa prosperi, pentru ca ne aflam intr-un scenariu de complexitati si incertitudini, in care concurenta a fost ridicata la cote foarte inalte, si ne putem planifica. Viitorul unei companii necesită multă informare, studiu și instruire din partea managerului și a echipei.

De aici și nevoia tot mai mare de management inteligent, colaborativ, participativ, așa cum am văzut deja că inteligența colectivă este una dintre cele mai eficiente arme pentru succesul unui proiect sau al unei companii.

Cum să vă pregătiți compania pentru lumea VUCA

Din această înțelegere a ceea ce este VUCA, nu este greu de înțeles că pentru ca o companie să supraviețuiască în acest scenariu, este necesar să se insereze ideea de leadership colectiv, pe care cu siguranță ai văzut-o pe aici.

În lumea corporativă există o tendință tot mai mare de a distruge ierarhiile, și nu într-un sens negativ. Centralizarea puterii și a acțiunilor într-o lume ca a noastră (volatilă, incertă, complexă și ambiguă) este una dintre cele mai proaste decizii pe care le poate lua un manager.

O privire mai umană asupra managementului

Este necesar să avem acest aspect mai uman și mai deschis, astfel încât angajații și echipa să se poată gândi împreună la soluții pentru numeroasele situații adverse de afaceri care apar zilnic.

Un alt mod din ce în ce mai evident pentru o companie de a se pregăti pentru această lume VUCA este căutarea unui echilibru mental și fizic între membrii echipei sale. Construirea și valorificarea instrumentelor și dinamicii care aduc bunăstare angajaților este esențială pentru a crea un mediu de lucru bogat, pregătit pentru cerințele lumii de astăzi.

Răspunde la probleme cu aceeași viteză

Companiile trebuie să răspundă cât de repede apar problemele. Nu ne lipsesc exemplele care să ilustreze această idee și unul dintre cele mai ușor de înțeles este ceea ce se întâmplă cu companiile în utilizarea rețelelor sociale. Tot ce este nevoie este de o greșeală, eșec sau comportament inadecvat pentru ca rețelele sociale ale acestei companii să fie inundate de critici și insulte.

Iar companiile care nu răspund bine și rapid acestor situații vor fi cele mai sortite eșecului sau pierderii clienților și pieței. A ști să răspunzi rapid și eficient la probleme este unul dintre principiile pentru a te regăsi în acest scenariu care de multe ori pare haotic.

Luați în considerare diferite scenarii

Munca unui manager în lumea de astăzi a fost și mai strategică și mai relevantă. Gândirea la diferite scenarii pentru probleme și planificare se dovedește a fi o modalitate eficientă de a câștiga sau de a consolida piața.

Gândirea la diferitele posibilități pe care le pot oferi acțiunile strategice este un rol esențial în obținerea succesului într-o acțiune.

Fii la curent și ține pasul cu tendințele

Știm că lumea corporativă se schimbă peste noapte, dar bineînțeles că schimbările ajung să fie indicate în prealabil, într-un fel sau altul. De aici și importanța de a fi atenți la tendințele fiecărei piețe specifice, sau ale pieței mai generale.

Aceste tendințe ajută la înțelegerea direcției în care se mișcă piața sau se mișcă lumea în ansamblu. Astfel, este posibil să gândești și să planifici acțiuni pe termen mediu și lung pentru compania ta într-un mod mai eficient.

Concluzie

Lumea VUCA este aici pentru a rămâne, cel puțin în acest moment actual al societății și al lumii corporative. În timp ce aceste concepte văzute aici sunt importante pentru înțelegerea lumii, antreprenorului i se va cere din ce în ce mai mult studiu, informații și inteligență emoțională, pentru a continua o călătorie de succes în afaceri și personal.

About admin

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *